Mrożona krówka czekoladowo-kokosowa
Są takie zapachy i smaki, które momentalnie przywołują najpiękniejsze wakacyjne wspomnienia, prawda? Kokosowy aromat olejku do opalania i tropikalnych wakacji albo pyszne lody rumowo-rodzynkowe jedzone w pewien niezapomniany wieczór nad brzegiem morza… Wystarczy chwila i już myślami przenosisz się do najwspanialszych letnich chwil.
To właśnie takie działające na wyobraźnię i zmysły zapachy zainspirowały naszych ekspertów ds. odżywiania do stworzenia zaskakująco prostego, lecz wyśmienitego przepisu. Oto przepyszna słodka przekąska, która doskonale sprawdzi się w upalne dni i świetnie zaspokoi Twój głód, a także dostarczy odpowiedniej ilości białka. Oto, jak przywołać smak lata w zaledwie kilka minut:
Czas przygotowania: 10
Składniki:
- 3 miarki koktajlu odżywczego Formuła 1 o smaku czekoladowym
- 15g kakao w proszku
- 60g oleju kokosowego
- 60ml pełnotłustego mleka kokosowego
- 60g rodzynek
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Mrożona krówka czekoladowo-kokosowa – sposób przygotowania w minutach:
Połącz i wymieszaj wszystkie składniki (poza wiórkami kokosowymi) w blenderze lub robocie kuchennym. Blenduj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlej powstałą masę do naczynia wyłożonego folią spożywczą, po czym wyrównaj ją i wygładź łopatką.
Posyp całość wiórkami kokosowymi i włóż do zamrażarki na około 30 minut. Kiedy masa stężeje, wyjmij ją i pokrój na niewielkie kawałki, w sam raz na jeden kęs. Smacznego!
Masę krówkową można przechowywać w zamkniętym pojemniku w zamrażarce nawet do 3 miesięcy.
Możliwa wariacja: Zamiast przygotowywać krówkę w kawałkach, wlej masę do foremek na lody, wstaw do zamrażarki i po 30 minutach ciesz się pysznym, proteinowym przysmakiem na patyku.
Składniki odżywcze ( na porcję ):
| Energia (kcal) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Cukier (g) | Błonnik (g) | Białko (g) | |
| 88,9 | 6,9 | 6,2 | 4,5 | 1,1 | 1,7 |
* Przy tworzeniu nowego przepisu pamiętaj, aby nie przekraczać wskazanego dziennego spożycia zawartych w nim składników. Należy również pamiętać, że w przypadku, gdy przepis wymaga podgrzania składników, określona na etykiecie zawartość witamin może ulec zmniejszeniu.

Dodaj komentarz